Rap Müzik ve Topluma Etkisi | Bölüm 2. Yeraltından Ana Akıma



 Hip hop bugün djler, rap vokalleri ve graffiti sanatçılarından çok daha fazlası olmuştur. İnternet, radyo, televizyonu ele geçirmiş ve üstün eğlence dünyasının kuvveti olarak konser salonlarını doldurmaya devam etmektedir. Bellidir ki bu kültürün zirveye taşınması sadece onu oluşturan unsurlarla veya yaratıcı buluşu ile alakalı değildir. Peki onu zirveye ne taşıdı? Hip Hop yeraltından ana akıma nasıl geçti? 

 Günümüzde New York şehrinde sokak sayısından çok rap vokali var. Tekrar geçmişe dönecek olursak 70’li yıllarda New York'un üst ve fakir bölgelerinden çıkıp dünya turnesine çıkmayı başaran ilk grup olan Grandmaster Flash ve Furious Five” dönemin en çok özenilen grubu konumundaydı.


 Peki Bronx bölgesinde bu kadar popüler hale gelen bu müzik ne zaman bu kadar çok üretilmeye başladı? Bu sorunun cevabı 1977 yılında New York şehrini zifiri karanlığa boğan elektrik kesintisi ile bire bir alakalıdır. 13 Temmuz gecesinde bütün şehirde 24 saat boyunca elektrikler kesilir ve New York tam anlamıyla kaosun merkezi haline gelir.



 Elektrik kesintisini fırsat bilen dj ve rap vokallerinin bu kaos içinde ilk durakları ses sistemleri ve enstrüman satan dükkanlar olmuştur. Tarihin ilk saldırgan ve küfürlü rap sözlerini yazan Grandmaster Caz de o gece bir elektronik mağazasından mikser çalar. O dönemde Bronx bölgesinde mahalle mantığının tek bir işleyiş şekli vardır o da “Fırsat olduğu anda bundan yararlanmak ve fırsatı kaçırmamak.“ yani her hangi bir ahlak ya da hırsızlık gibi suçlar işlendiğinde toplumdan dışlanma gibi bir durum yoktur.[1] 
 Böylece Furious Five grubuna özenen gençler artık kendi gruplarını kurmak için gerekli ekipmanlara sahip olmuştur. Fakat Bronx bölgesinde bu kadar fazla grubun ortaya çıkması çok büyük bir rekabet doğurmuştur. Bu rekabetin rap müziğe getirdiği özellik ise günümüzde de oldukça meşhur olan rap atışmalarıdır. Bu atışmalarda her zaman rakipsiz olmuş Furious Five grubu şehir dışına turneye çıktığında akıllarda tek bir soru oluşur; New York’un bir numarası hangi grup olacak?[2]

 Bu şekilde başlayan ve oldukça yüksek tansiyonlu ve rekabetin üst düzey olduğu atışmalarda seyirciden daha çok alkış alan kazanmış sayılıyordu. Amaç rakip gruptan daha iyi olup seyircinin beğenisini kazanmaktır. Yaşanmış en büyük atışmalardan biri ise 1981 yılında Harlem World isimli bir kulüpte gerçekleşmiştir. Dönemin en iyi iki ekibi Cold Crush Brothers ve Fantastic Romantic Five grupları karşı karşıya gelmiştir.


Sahne şovlarıyla, dans, stand up tarzı eğlenceleriyle ünlü ve kadınların yoğun ilgisinden dolayı Fantastic Five adını Fantastic Romantic Five olarak değiştiren bir gruba karşı sözleriyle sahnede şov yapmaya özen gösteren ve sahnede rakibi kadar şık durmayan Cold Crush Brothers vardır. Gecenin kazanan grubuna verilecek ödül ise 1000 dolardır.           




[1] Hip Hop Evolution Episode 2 – Grandmaster Caz, 40 Years On From The Party Where Hip Hop Was Born ( BBC Culture-Rebecca Laurance)
[2] Hip Hop Evolution Episode 2 – Kool Moe Dee , The Roots Of Hip Hop – RM MAGAZINE 86